Chránime životné prostredie alebo Odpadková šou

Čisté životné prostredie je dôležité pre nás všetkých. Čím skôr sa ho naučíme rešpektovať a chrániť, tým lepšie pre všetky ďalšie generácie. Škola aj v tomto musí ísť príkladom a tento projekt je výborným prvým krokom.

Projekt je zameraný na ochranu životného prostredia a recykláciu odpadkov.

V prvej fáze si žiaci zhromaždili a spracovali informácie o ochrane životného prostredia a recyklácii odpadov.

V druhej časti triedili odpad a opätovne využívali recyklovateľné materiály.

Finálnym výstupom bola príprava divadelného predstavenia. Pomocou aktivít realizovaných počas fázy príprav sa žiaci naučili, ako divadelné predstavenie pripraviť, spolupracovať v tíme a zorganizovať si svoju prácu. Divadelné predstavenie v závere projektu odprezentovali rodičom a priateľom školy.

Ako sa im to podarilo, čo zažili počas mesačného pátrania, sa môžete pozrieť na stránke projektu :

https://zivotne-prostredie9.webnode.sk/



Matičný sláviček 2017

Spev ľudových piesní, známych aj menej známych, odzneli dňa 16. mája v priestoroch kina v Trstenej. Súťaže sa zúčastnili aj naše žiačky a zožali naozaj pekný úspech.


V I. kategórii získala 2. miesto  Eliška Barnasová.

Posedenie pre rodičov

V živote detí sú rodičia nesmierne dôležití, ba nenahraditeľní. Sú studničkou múdrosti, oázou pokoja, pohody a radosti. Vždy si nájdu čas, aby nás vypočuli, zahrali sa s nimi a trpezlivo odpovedali na naše zvedavé otázočky.

Preto sme sa rozhodli pre nich pripraviť malé prekvapenie v podobe posedenia, na ktorom sme sa im poďakovali za ich lásku . Zahrali sme im známe rozprávky  Snehulienka, Popoluška a Soľ nad zlato ,no v modernom podaní. Nechýbali ani pesničky či tančeky. Či sme svojim  vystúpením prispeli k spríjemneniu vzácnych spoločných chvíľ, posúďte sami.


Detstvo starých rodičov

alebo môže
stará mama hrať Minecraft a starý otec jazdiť na skejtborde?

 

Ako prežívali detstvo naši predkovia? Hrali sa tak ako my? Smiali sa tak ako my? V čom sme iní a v čom sme takí istí?

Poznanie minulosti nám pomáha poznať samých seba a tento projekt je k tomu prvým krokom.

O tom ako  sa nám s týmto projektom darilo si môžete pozrieť na: www.rozpravkovo.webnode.sk  alebo

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100016046620874




Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

 Aj tento školský rok nás na školskom kole Hviezdoslavov Kubín reprezentovali skvelí recitátori - Danka , Alexandra , Nelka a Eliška. 

V silnej konkurencii si Danka vybojovala krásne 1.miesto a Eliška 2.miesto.

 BLAHOŽELÁME, tešíme sa s vami a Danke prajeme na okresnom kole veľa šťastia

 

Deň naopak

Tento deň sme začali veľmi netradične. Hoci sme sa na tento
Daltonský deň veľmi tešili, vôbec sme nevedeli čo nás čaká. Zoznámili sme sa
s rozprávkovou hrdinkou Pipi a ona nám porozprávala aké zábavné je
robiť veci naopak. Hneď sme sa teda pustili do plnenia úloh. Plnili sme ich
naopak. Niektoré nás poriadne potrápili, iné zasa veľmi pobavili.


Deň s dráčikom Euráčikom

 

JEDEN, DVA, TRI, ŠTYRI, PÄŤ, SPOČÍTAM SI VŠETKO HNEĎ...
A veru bolo aj čo... V stredu  sa totiž v našej triede konal daltonský blok FINANČNEJ GRAMOTNOSTI.
Trieda sa zázračne premenila na milé obchodíky, v ktorých si naši najmenší mohli vyskúšať finančnú gramotnosť v praxi. Každý žiak mal vlastnú „europeňaženku“ s hodnotou  20€. V obchodíkoch sa dali nakúpiť rôzne vecičky .Platidlami boli jednoeurovky a dvojeurovky. Žiaci sa museli zamyslieť, koľko peňazí sú ochotní minúť, a podľa toho si vybrať . Bolo aj veselo, lebo vedomosti by tu boli, ale niektorým sa stalo, že sa minca stratila a hups, malé manko bolo na svete. Samozrejme, že deti ihneď pochopili, že narábanie s peniazmi je o presnosti, zodpovednosti a dôslednosti a že si na ne treba dávať dobrý pozor. Dobrý pozor si dávali aj na už vlastné veci, ktoré si zakúpili. Radosť bola prenáramná a trvala hodnú chvíľu...
Plynule a nenútene potom všetci prešli k riešeniu daltonských pracovných listov, v ktorých si ešte o čosi viac precvičili svoju finančnú gramotnosť v hračkárstve.

JEDEN, DVA, TRI, ŠTYRI, PÄŤ, PENIAZE SOM MINUL HNEĎ...

 

Zábavný deň s odpadovým materiálom alebo dajme odpadu druhú šancu


Každý z nás vie, že odpad z našich domácností, škôl a iných inštitúcií je potrebné separovať. Tým, že odpad separujeme, sme ohľaduplní k životnému prostrediu. Separovanie nie je vôbec náročné. Papier do modrého, sklo do zeleného a plasty do žltého kontajnera. To si zapamätá každý. Ak budeme správne triediť odpad, umožníme tak jeho ďalšie spracovanie a z odpadu znova vznikne výrobok, ktorý môžeme opäť použiť. Na našej škole sa odpad separuje , dokonca nás pravidelne kontrolujú hliadky žiakov.

No keď sa bližšie pozrieme na noviny, letáky , PET fľaše , mikroténové vrecká , igelitové tašky, rolky z toaletného papiera , nie je to len odpad , ale aj vynikajúci materiál na šaty.  Vyskúšali sme to a podarilo sa. Vznikli prekrásne modely šiat , ktoré sme predvádzali na módnej prehliadke. Za prekrásne modely ďakujeme našim šikovným módnym návrhárom - našim mamičkám.

Po módnej prehliadke na ktorej sme sa riadne vyšantili prišlo na rad  poznávanie vtáčikov a starostlivosť o nich v zimnom období. Deti sa dozvedeli ako a čím je vhodné prikrmovať vtáčiky , ktoré sú sťahovavé a mnoho iných užitočných informácií. Z krabičiek od mlieka sme im vyrobili farebné vtáčie búdky. Práca nám šla od ruky a ani sme sa nenazdali a mali sme plnú triedu nádherných búdok pre vtáčiky.

Na záver sme využili vrchnáčiky z plastových fliaš. Rozdelili sme sa do skupín a tvorili sme vrchnákové obrazy. Deti mali obrovskú fantáziu a vytvorili naozaj krásne obrazy. Veď posúďte sami.

Daltonský detektívny deň

 Slniečka z Rozprávkova mali netradičný daltonský blok. Zahrali sa na agentov. Daltonský blok bol zameraný  na čitateľskú gramotnosť . Najskôr deti na základe šifry pátrali po písmenách, ktoré boli ukryté v škole. Po nájdení všetkých písmen museli z písmen zostaviť slová .Po ich odhalení sa zoznámili s agentom Maškrtný jazýček od ktorého dostali agentský tajný denník. Navrhli si tajné meno a pustili sa do pátracej akcie . Pomocou  indícií postupne odhaľovali ukryté slabiky. Nájdene slabiky im prezradili miesto kde sa ukrývajú ukradnuté čoko – sušienky, ktoré Maškrtný jazýček tak veľmi zbožňuje. Nebolo jednoduché ich nájsť no šikovným agentom sa to nakoniec predsa len podarilo. Za odmenu si na sušienkach aj pochutnali. Po náročnej práci si oddýchli pri výrobe tekvicových agentov. Práca im šla od ruky. Ani sme sa nenazdali a naša trieda bola plná agentov. Daltonský detektívny deň priniesol deťom nový zážitok i vzdelávanie s fixáciou učiva zároveň.

 

Poznávacia exkurzia

 
V piatok 30. 9. 2016 sa žiaci 2. B, 4. A a 4. B vybrali na exkurziu do Juráňovej doliny. Počasie nám prialo. Celou dolinou nás sprevádzal pán Krušpán. Cestou späť sme sa zastavili na salaši, kde sme si kúpili maškrty zo syra a pohrali sme sa so psíkmi. Ďakujeme všetkým, ktorí nám s exkurziou pomohli: Monikinej mamičke a dedkovi a tiež pánovi  Krušpánovi. Už teraz sa tešíme na ďalšie zaujímavé exkurzie.

 

Každé dieťatko najviac na svete ľúbi svojich rodičov

Ste pre mňa pevný a vysoký strom,

 o ktorý sa oprieť smiem.

Ste lán obilný, kde sa rodí obilie

na chlebík.

Ste lúka rozkvitnutých kvetov,

Nikdy nie som opustený, ani sám,

Vďaka, že Vás mám.

Piatok 17.júna bol pre prváčikov I.B výnimočný. V tento deň popoludní vystupovali s pripraveným programom, ktorý s láskou usilovne nacvičovali.

Ukázali ,že sú šikovnými recitátormi, spevákmi, tanečníkmi a hercami. Niektoré deti mali pred svojim  veľkým vystúpením trému, ale prítomnosť maminy, ocka, babičky či súrodenca  ich povzbudila k perfektnému výkonu. Niektorých bolo počuť viac iných menej.  Ale rozhodne bolo cítiť, že vystúpenie bolo pripravené naozaj od srdca.

Po skončení besiedky ich čakalo malé pohostenie a príjemné rozhovory. Odovzdané vyrobené darčeky ukončili slávnostné popoludnie venované našim mamičkám a ocinkom nielen ku Dňu matiek a otcov, ale aj rozlúčke so školským rokom.

 

 

 

Škola v prírode - Fantázia

1.deň :

Perličkou na našej ceste do školy v prírode bola zastávka na MINI FARME, kde sme si mohli pohladkať a nakŕmiť prítulné zvieratká. Ďalšou zastávkou bol GAZDOVSKÝ DVOR , na ktorom nás privítali chlebom, masťou, cibuľou a soľou. Ukuchtili sme si  "perky lekvárové " a dozvedeli veľa zaujímavostí z ľudovej kultúry Myjavy. Konečnou bol príchod na Starú Myjavu - do sveta FANTÁZIE. Škola v prírode nás privítala skvelými animátormi, detskou olympiádou a veselou diskotékou. Teraz už sladúčko spinkáme a posielame našim drahým rodičom veľké pusy.

2.deň :

Slniečko nám otvorilo ďalší nádherný deň. Dopoludňajšia túra v prírode nás síce unavila, ale zároveň nám dodala energiu k ďalším aktivitám. Vtipní
animátori naštartovali našu kreativitu, ktorú sme prejavili v súťažných činnostiach „ Začarovaných krajín“.  Dobré papkaníčko pohladilo naše brušká a naladilo nás na večernú talentovú súťaž. Neverili by ste, čo všetko sa v nás skrýva. Tanečné diskotékové kreácie zavŕšili náš ďalší úžasný deň. Sníček zavrel už naše očká a my plní očakávania, čo bude zajtra, už sladko odfukujeme. Posielame pusinky všetkým domov.

 

3.deň:

Dnes sme mali mokrý deň. Niežeby nás upršalo, len sme sa riadne vyčvachtali v bazéne. Užívali sme si to plnými dúškami. V poobedných kluboch sme odohrali hviezdny futbalový zápas, vyskákali obed na trampolínach, zajazdili na koníkoch a vyrobili vkusné šperky. Po večernej voľbe MISS, kde naše trstenské hviezdy uchmatli 2 miesta, strašidlá v nočnej hre nám príjemne zdvihli adrenalín a rozbúchali srdiečka. Tak krásne sme sa báli ...... . Teraz si už všetci spokojne chrapkáme! Dobrú nôcku. Ohlásime sa zase zajtra.

4.deň:

My sme smelí vodáci,

člnky , vesty máme.

Ničoho sa nebojíme,

plavíme sa stále.

Priezračná vodná nádrž nám poodhalila svoje tajomstvá. Bolo sa na čo dívať. Potom sme sa zabavili pri pohybových hrách a na preliezkach. Chutný obed nám dodal síl na ďalšie činnosti v záujmových kluboch a prácu v nami vytvorených firmách. Ani sme netušili, čo všetko dokážeme. J Vo večernom programe sme volili titul „mister Fantázie“. Zúčastnil sa i náš ujo šofér a poriadne sme sa nasmiali. Najviac sa nám páčila promenáda v plavkách. Naši dvaja Samkovia si vybojovali krásne tituly. Tituly a ocenenia sivyslúžili aj naši najlepší papkoši, spachtoši, zabávači, odvážlivci i poriadkumilovníci. Príjemne unavení sme zaľahli do postieľok a odovzdali sa sladkým sníčkom. Animátori však nezaháľali ani v noci a nechali nám na telíčkach svoje odkazy, aby sme mali na čo spomínať.  Smile

 

5.deň:

A je to tu. Záverečné lúčenie a balenie. Nejedna slzička sa objavila v našich očkách, že to tak rýchlo ubehlo. Odovzdali sme poďakovanie všetkým, ktorí sa o nás s láskou starali. Spapkali výdatné raňajky, naložili kufre a tešiac sa už na našich najbližších, zverili naše maličkosti ujovi šoférovi na šťastnú cestu domov.  Na všetky nezabudnuteľné zážitky budeme ešte dlho spomínať.

 

10 dôvodov , prečo je čítanie dôležité

 
1.  Deti , ktoré často a veľa čítajú , sú v čítaní lepšie ako tie deti , ktoré sa čítaniu nevenujú.
2.  Čítanie zlepšuje sústredenie.
3.  Čítanie precvičuje náš mozog.
4.  Čítanie pomáha deťom rozšíriť ich slovnú zásobu.
5.  Okrem slovnej zásoby rozvíja čítanie aj predstavivosť dieťaťa.
6.  Čítanie učí deti o dianí okolo nich.
7.  Čítanie rozvíja u detí empatiu.
8.  Deti, ktoré radi čítaju, sa aj lepšie učia.
9.  Pri čítaní si deti môžu užiť veľa zábavy.
10.Čítanie upokojuje nielen telo, ale aj myseľ dieťaťa. 
 

 

Lego deň 

Deti pracujú s Legom veľmi radi. Lego im slúži ako pomocník a kamarát pri pochopení a precvičovaní učiva. Keď sa  oznámi, že sa bude pracovať s Legom, každá detská tvárička sa rozžiari radosťou. Škoda len, že v priebehu vyučovania nie je dostatok času využiť Lego do sýtosti. Preto Lego deň  privítali Slniečka s veľkou radosťou. Vôbec neprotestovali proti Lego diktátu. Všetko, čo vedia o vete, slovách a hláskach si precvičili pomocou farebných Lego dielikov. Na matematike sčitovali, odčitovali, porovnávali a riešili slovné úlohy samozrejme s pomocníkom Legom. Počas práce sa žiaci preniesli do rozprávok.  Deťom sa tento netradičný deň veľmi páčil. Ocenili prácu v skupinkách, možnosť voľného pohybu po triede v priebehu celého vyučovania.

 

Superstar

Dňa  3.5.2016 sa priestory našej školy rozozvučali tónmi slovenských a zahraničných populárnych piesní. Konala sa totiž SUPERSTAR.

Eliška si vyspievala krásne tretie miesto.

 

Gratulujeme !

Svetový deň Zeme

 

V piatok, 22. apríla, si aj naša škola pripomenula Svetový deň Zeme. Deň, ktorý  je venovaný našej planéte.

 

Policajný deň

 
V stredu  sa v Rozprávkove konal ďalší daltonsky deň pod názvom Policajný deň.
Hneď ráno sa Slniečka porozprávali o práci policajtov a čo všetko musia spraviť pre to, aby mohli byť dobrým policajtom. Po rannej komunite sa  rozdelili do policajných tímov . Každá skupina si zvolila názov pre svoj tím a mohli sa začať plniť náročné úlohy.  Museli vypátrať  slová , zisťovali, čo všetko sa podarilo zlodejovi ukradnúť a koľko si toho odniesol, rátali peniaze, ktoré vybrali na pokutách no nechýbali ani kondičné cvičenia. Po náročnom plnení úloh si oddýchli pri tvorbe policajných plagátov. V tento deň nás navštívil aj pán policajt z dopravy.
Slniečkam porozprával veľa zaujímavých vecí o svojej práci. Priniesol im ukázať aj zbrane, ktoré sa im veľmi páčili a mohli si ich aj vyskúšať.  No dozvedeli sa aj mnoho vecí o cestnej premávke , ako sa majú  správať ,kde sa môžu bezpečne bicyklovať, korčuľovať tak ,aby sa im nič nestalo. Za túto krásnu besedu  touto cestou  veľmi pekne  ĎAKUJEME.

 

Školské kolo Slávika

Na školskom kole Slávika 2016 sa ľudovou piesňou prezentovalo mnoho skvelých spevákov. Našu triedu reprezentovali dvaja žiaci: Eliška Barnasová a Rastík Bača. V tvrdej konkurencii sme sa však nedali zahanbiť. Eliška nám vybojovaal nádherné 2. miesto. GRATULUJEME!!!

Doktorský deň

 

V rámci témy :Ľudské telo sme si spravili doktorský deň.

Na tento deň sme sa veľmi tešili a o to viac , lebo naše pozvanie prijala aj zdravotná sestrička pani Garbiarová.

V kruhu sme si porozprávali o práci doktorov a zdravotných sestier. Dozvedeli sme sa kto a ako môže poskytnúť prvú pomoc. Zistili sme , že sa vôbec nemusíme báť ísť na preventívnu prehliadku. Pani Garbiarová nám porozprávala a aj ukázala ako taká prehliadka vyzerá. Každému odovzdala preukaz , kde nám zapísala koľko vážime, meriame a aký máme krvný tlak. Ďalej nám ukázala rôzne zdravotné pomôcky a spoznali sme aj nové názvy. Nechýbala ani hra na doktorov a pacientov. Potom sme sa hravo pustili do plnenia úloh v ktorých sme využili nadobudnuté  vedomosti.

Za tento krásny deň veľmi pekne ĎAKUJEME pani Garbiarovej.

 

Slniečka na ľade

 Aj naši šikovní žiaci z 1.B triedy navštívili zimný štadión. Mnohí z nich stáli na ľade po prvý krát, no napriek počiatočným zaváhaniam sa po krátkej dobe osmelili
a ku koncu už našu pomoc nepotreboval nikto, všetci korčuľovali sami. Odniesli sme si krásne zážitky a to, či sa nám skutočne darilo, si môžete pozrieť aj na priložených fotografiách.


Veselé čítanie rozprávok

Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihami. A tak sme navštívili mestskú knižnicu v ktorej sa uskutočnilo zaujímavé stretnutie detí s pánom Mrkvičkom (vlastným menom Tibor Hujdič).

Tibor Hujdič je propagátorom detských kníh a svojím vystúpením sa snaží priblížiť svet kníh malým aj väčším žiakom. Pútavým rozprávaním ich vtiahne do deja a navnadí ich, aby si príbeh dočítali sami.

 Žiakom sa beseda veľmi páčila a už teraz sa tešia na ďalšiu. Aj touto cestou chceme poďakovať pánu Tiborovi Hujdičovi za príjemne strávený čas a pani knihovníčke  Katke Lonekovej za milé pozvanie. Určite prídeme aj nabudúce.

Deň otvorených dverí pre predškolákov

Deti hravou formou spoznali prostredie školy a mali možnosť vidieť ako sa na našej škole vyučuje.  My sme si pre nich pripravili hodinu hudobnej výchovy na ktorej si s nami mohli nielen zaspievať, zatancovať  ale i zahrať na hudobných nástrojoch .

Už teraz sa veľmi tešíme na našich nových kamarátov.

Rozprávková noc v škole

Tak veľmi sme sa tešili, že na štvrtkovom vyučovaní sme už ani na nič iné nemysleli. Rozprávkové bytosti nás sprevádzali celý večer. Zmluvu o priateľstve s nimi sme podpísali odtlačkami našich prstov a so zanietením sme sa pustili do veselého súťaženia. Vytvorili sme nádherné rozprávkové ilustrácie, ako detektívi sme vypátrali rozprávkové dvojice, zahrali sme si BINGO a zasúťažili v mnohých ďalších súťažiach. Po sýtej večeri v kráľovskej papkárni sme sa konečne dočkali toho najočakávanejšieho - Nočnej hry. V škole bola tma a školský duch nám prisľúbil nájdenie pokladu, ak mu pomôžeme splniť úlohy skúškou odvahy. Iba malé svetielka nám napovedali, v ktorých triedach sú ukryté rozprávkové bytosti. Úlohy, ktoré sme museli splniť neboli ťažké, no strašidelné. Šašo, Snehulienka, Ježibaba, Strigôň a Krásny princ nás zabavili i postrašili. Túto skúšku odvahy sme zvládli ako veľkí hrdinovia a poklad bol náš. Oslávili sme to tancom a zábavou. Únava už zavierala naše očičká a tak sme sa pobrali do kráľovských spální. Zaspávali sme s úsmevom, plní zvláštnych a nezabudnuteľných zážitkov. Naše poďakovanie patrí všetkým maminkám a ocinkom, ktorí nám s pani učiteľkami pripravili nádherný program. Milované maminky nezabudli ani na naše mlsné jazýčky a nachystali nám plno kráľovských dobrôt. ĎAKUJEME!!!

       MY SA DUCHOV NEBOJÍME, KRÁĽOV POKLAD OBJAVÍME !

Hviezdoslavov Kubín - triedne kolo

 P.O.Hviezdoslav bol náš najväčší slovenský básnik a spisovateľ. Na jeho počesť sa každoročne uskutočňujú triedne, školské, okresné a krajské kolá

Hviezdoslavovho Kubína, ktoré vrcholia v celoslovenskom kole.  Aj v našej triede sa tento rok prednášala poézia a próza. Tí najlepší postúpia do školského  kola, ktoré sa bude konať 9.marca . 

Poézia:   
1.miesto: Eliška Barnasová

2.miesto: Nelka Parižova

 3.miesto: Timko Kuráň Janko Jankola

Próza:    
1.miesto: Danielka Paliderová

2.miesto: Miloško Pariža

3.miesto: Timko Kavoň Dorotka Fojtíková

 Všetkým srdečne blahoželám!


Deň s dinosaurom Dinkom

V tento daltonsky deň sme sa preniesli do praveku, do doby, keď žili dinosaury . Porozprávali sme sa o ich živote a dozvedeli sa kopu zaujímavostí. Napríklad , že stegosaurus dosahoval dĺžku až 10 metrov. A aby sme si tento rozmer  vedeli predstaviť, premerali sme si ho na chodbe. Nakreslili sme Dinkovi kamarátov dinosaurov a pomohli mu s písaním a počítaním. Práca nám ako vždy šla od ruky, a tak nám ostal čas na výrobu chlebíčkových dinosaurov, na ktorých sme si veľmi
pochutnali. Niekomu chutili sladké džemové či medové, niekomu zas syrovo šalátové. Bol to zas jeden pekný a zaujímavý deň.


Čokoládový deň plný sladkej radosti


Čokoláda je jedna z najpopulárnejších a najobľúbenejších sladkostí na svete. Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Keď vyslovíme slovo čokoláda, vyvolá v nás pocit
niečoho príjemného a hlavne sladkého. My sme si takýto "sladučký deň" pripravili .

Najprv sme sa oboznámili, odkiaľ vlastne čokoláda pochádza, ako sa volal najznámejší moreplavec, čo je kakaovník , ako vyzerá kakaový bôb a ako sa spracováva čokoláda, kým sa dovezie do obchodov, cukrární a čokolatérie. Potom prišiel ten najkrajší a najsladší moment - ochutnávali sme čokoládu. Po ochutnávke sme sa plní energie pustili do práce. Po splnení všetkých úloh sme si pochutnali aj na čokoládovej torte a  horúcej čokoláde.

Tento deň nám nezanechal len čokoládovú chuť na našich jazýčkoch, ale aj krásne a sladké spomienky.



Valentínsky deň

V deň svätého Valentína sú ľudia  otvorenejší a viac prejavujú svoju lásku či náklonnosť k iným. Tento deň nie je len sviatkom zamilovaných, ale aj sviatkom
priateľstva. Aj preto sa milým úsmevom na tvári a pekným prianím obdarúva počas celého dňa o čosi viac ako inokedy.
Hneď ráno sme sa porozprávali o tomto sviatku aj o tom ako vznikol. Dozvedeli sme sa, kto bol sv.Valentín a aj to, ako pomáhal mladým ľuďom . Vypracovali sme si pracovné listy, vyrobili si valentínsku záložku, upiekli  wafle, nakreslili najmilovanejšiu osobu v našom živote, vyrobili sme si strom priateľstva a spečatili sme svoje priateľstvo . Bol to pekný deň a už teraz sa tešíme na nový daltonsky deň , ktorý bude ČOKOLÁDOVÝ.


Deň so šaškom Jaškom

Hneď ráno nás v triede čakal šaško Jaško . No nič nám neprezradil, lebo sladko spinkal. Aby sme sa dozvedeli čo nás čaká museli sme vypracovať náročnú úlohu, ktorú pre nás  celú noc pripravoval. Po jej zvládnutí sa  šaško Jaško  prebudil a prezradil nám , čo budeme robiť a aké úlohy nás čakajú. Hneď sme sa pustili do práce. Ani sme sa nenazdali a boli z nás šaškovia jedna radosť. Práca nám šla od ruky  a tak nám ostal  aj čas na naše obľúbené šašovinky. Najväčšiu radosť nám spravil šaško z balónov na ktoré sme si nakreslili veselého šaša.


Polročná odmena


Už si prvák, je to tak.

Stal sa z teba bystrý žiak.

Do 10 už počítaš,

s kamarátmi rád sa hráš.

Z malých písmen tvoríš slová,

z nich je veta písmenková.

Nech sa ti aj ďalej darí,

dnes ťa ozaj veľmi chválim.


Karneval


 Hurá je to tu radujú sa všetci,

prišiel opäť k nám detský karneval.

Rýchlo masky von, nabok všetky veci,

dnes tu nie je nik, kto by v kúte stál...


Každá maska bola odmenená, no najkrajšou odmenou boli rozžiarené detské očká, radosť, dobrá nálada a pekný zážitok, na ktorý budú dlho spomínať, lebo:

"Už še Fašang kraci, už še nenavraci!"





Zimné radovánky

Radosť z prvého snehu bola veľmi veľká. Zima pevne chytila žezlo do svojich rúk a okolitú krajinu premenila na nepoznanie. A tak sme vyrazili do krásnej zimnej nádhery , aby sme si užili snehovej nádielky. Zábava sa začala hneď ako sme vyšli zo školy. Sniežik nám padal na naše zvedavé nošteky a my sme sa nevedeli dočkať kedy už budeme na kopčeku. Cestu sme si spríjemňovali guľovačkou. Keď sme už boli na kopci, tak sme sa rýchlo nasadli na lopáre a hurá dolu kopcom o preteky. Všetci sme sa poriadne vyšantili a máme krásne zážitky z pekne prežitého dňa plného zábavy.

Touto cestou sa chceme poďakovať aj pani MachajdovejBrnčovej  , ktoré nám pomohli a spríjemnili zábavu . Ďakujeme


Kúzelný deň s písmenkom K

Po rozhovore v rannom kruhu sme sa rozdelili do skupín. Delenie na skupiny bolo však iné .Nevyberali sme si s kým budeme pracovať my , ale do skupín nás rozdelil triediaci klobúk. Bolo to zábavné  a zároveň aj napínavé. Nikto z nás totiž netušil kde nás klobúk zadelí. Keď sme už vedeli kam patríme , pustili sme sa do práce. Ako prvé sme si nakreslili vlastný erb, ktorý vystihoval našu kúzelnú skupinu. Potom sme sa rýchlo pustili do hľadania slov ktoré boli ukryté a vybrali sme aj tie z ktorých sa dá pripraviť kúzelný nápoj. V hľadaní sme pokračovali, lebo každý z nás musel rýchlo nájsť a priniesť neľahké veci. Písmenku K sme pomohli v náročných úlohách, ktoré sa nám na prvý pohľad zdali náročné no my sme ich hravo zvládli. Na záver sme si spoločne zalietali na metle a tento deň ukončili s úsmevom na perách. Už teraz sa tešíme na nové dobrodružstvo.


Klobásový deň

V Rozprávkove to v stredu poriadne rozvoniavalo.  Triedou sa šírila vôňa domácej klobásy a nás čakal ďalší daltonsky deň pod názvom "Klobásový deň". Na tento deň sme sa všetci veľmi tešili , no najviac milovníci klobásy. V ranom kruhu sme sa porozprávali čo všetko je potrebné spraviť , kým vznikne hotová klobása .
Svoje vedomosti sme si potom overili aj v náučnom filme .  Po doplnení nových vedomostí sme sa hravo pustili do plnenia povinných a nepovinných úloh. Pomohli sme prasiatku Kvičko s  písaním a rátaním náročných príkladov.  Vyrobili sme mu kamaráta a pripravili chutné jednohubky. Po usilovnej práci si naše brušká pochutnali na pravej domácej klobáse .


 Nech Božie požehnanie a radosť života naplní každý váš deň,

 nech vaša rodina nespozná v budúcom roku súženie starostí a problémov.

 Nech vaše príbytky navštívi šťastie, láska a zdravie,

 ktoré vás budú sprevádzať každým vašim krokom.

Krásny a úspešný Nový rok 2016

Vianočný deň v Rozprávkove

Vianoce patria k najkrajším sviatkom v roku ,na ktoré sa tešia nielen detičky. Sú to sviatky pokoja a lásky. Aj my v Rozprávkove sme sa veľmi tešili na Vianoce a tak sme si našu triedu vyzdobili a pod stromček sme si dali darčeky. Obdarovali sme tak jeden druhého darčekom venovaným z lásky.

Drevo v krbe praská, v našich srdciach láska.

Ihličie krásne vonia, zvončeky tíško zvonia.

Plamienok v srdci blkoce, prajeme krásne Vianoce.


Medovníkový deň

Medovníkovým dňom do našej triedy zavítala predvianočná atmosféra. Hneď  ráno sme sa premenili na pekárov a každá skupina si pripravila cesto na pečenie medovníkov. Po dôkladnom vymiesení cesta prišlo na rad vaľkanie a vykrajovanie rôznych tvarov. Bolo to náročné ale aj zábavné. Kým sa nám medovníky piekli , tak sme spolu s Perníkom plnili úlohy. Najviac sme sa však tešili na zdobenie a ochutnávku medovníkov. Práca nám šla od ruky a aj tu sme dokázali opäť svoju zručnosť a šikovnosť.


Anjelsky deň s Mikulášom

Ďalší daltonsky deň sa niesol v duchu dobra. V ranom kruhu sme sa porozprávali o Anjeloch. Potom sme sa premenili na Anjelikov a začali  plniť povinné a nepovinné úlohy. Každý z nás si nakreslil svojho anjelika strážneho ako si ho predstavuje. Týchto sme potom poslali do súťaže. Vytvorili sme si anjelsky
adventný kalendár a pomáhali sme Mikulášovi vrátiť stratenú pamäť, aby mohol navštíviť všetky deti na celom svete. Bol to opäť jeden z vydarených dní.


Tajomstvo ukryté v kvapke vody

Vedeli ste, že aj hrozienka vedia tancovať? Ako napísať tajný list?  alebo  Ako možno odstrániť olej z hladiny vody?.....

Toto všetko, ale aj ďalšie zaujímavé pokusy a experimenty nám predviedli žiaci z 5., 6. a 8. ročníka spolu s pani učiteľkou Púčikovou.Veľa sme sa dozvedeli a za krásne pokusy a nové vedomosti ďakujeme.

V kráľovstve ježka Jožka

Ježko Jožko plány kuje,
na spánok sa pripravuje.
"Akosi mám prázdno v brušku,
dám si ešte sladkú hrušku."

V stredu našu prvácku triedu navštívil ježko Jožko. Porozprával nám o svojom kráľovstve a poprosil nás o pomoc . S radosťou sme sa teda pustili do pátrania a plnenia úloh, ktoré ježkovi pomohli , aby sa mohol opäť vrátiť do svojho kráľovstva. Za odmenu nás obdaroval sladučkým jabĺčkom na ktorom sme si pochutili a doplnili si vitamíny.

Čertovský deň

Na jeden deň sa naše Rozprávkovo premenilo na poriadne peklo plné milých čertíkov. Začali sme ako každý týždeň komunitným kruhom pri sviečke, kde sa všetci
čertíci dozvedeli, čo ich v tento deň čaká. V každej úlohe ich totiž čakala nejaká tá čertovina. Čertíci si vymysleli  čertovské mená a pustili sa do plnenia úloh.
Čakalo ich veľa práce , museli  nájsť ukryté slová a správne ich odpísať, zahrali  si kocky, rátali príklady s čertíkom Bertíkom,  priraďovali slová k obrázkom a skúšali
silu svojin pľúc. Bol to ďalší zaujímavý deň a o to krajší , že naše peklo navštívila aj pani zástupkyň Gabika.


Indiánsky deň

V našej škole v  sa učíme napríklad aj o tom, že na našej planéte Zem žijú rôzni ľudia . Že nie všetci sme rovnakí, čo sa týka výzoru tváre, farby pleti a spôsobe života. Je to podľa toho, v ktorej časti našej Zeme žijú, na ktorom svetadiele, v ktorom štáte, v akej krajine.
Aby sme si tak priblížili túto tému, rozhodli sme sa, že si urobíme taký Indiánsky deň. Hneď ráno sme si spravili pravé indiánske čelenky. Dokonca sme sa pre tento významný deň i premenovali na Ribanu, Veľkú medvedicu, Statočného vlka, Mahuda, Winnetoua, Ashley a inými indiánskymi menami.
Keď sme už boli oblečení a pomaľovaní i na tvári, začali sme plniť indiánske úlohy a za každú splnenú úlohu nám na čelenke pribúdali pierka. Vyrobili sme si aj pravý indiánsky vigvam. Keď bol hotový, zatancovali sme si   indiánsky tanec a spievali sme si indiánske piesne. Naučili sme sanaj indiánsky bojový pokrik.Týmto kamarátskym gestom a indiánskym symbolom priateľstva sme dnešný deň ukončili.


Návšteva knižnice

V našej  škole sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. Deti majú ku knižkám veľmi blízko, veď si z nich každý deň prečítame peknú rozprávku, či príbeh. Preto sme sa vybrali navštíviť  knižnicu, aby deti mali predstavu, koľko kníh sa v nej ukrýva a keď sa naučia v škole čítať, práve na tomto mieste si môžu knihy požičiavať. Deti  najviac zaujali detské knihy - teda rozprávkové. Tieto si mali možnosť aj prezrieť a poprechádzať sa po celej knižnici. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať.  Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti. Pri odchode dostali aj sladkú odmenu .


Kniha je náš dobrý priateľ, poteší nás,
pobaví.

Hoc je malá, hoc je tenká, radosť veľkú
nám spraví.

Preto deti pozor dajte, listy z knihy
netrhajte.

Lebo čo sa naučíte, celý život nestratíte.


V Kráľovstve Mimoňov s písmenkom M

V stredu sa v Rozprávkove konal ďalší daltonský deň pod názvom  V Kráľovstve Mimoňov. Naši prváčikovia sa  premenili na žltých  Mimoňov  a plnili náročné úlohy . Zahrali sa na detektívov a hľadali stratené  písmenko M .Práca im šla od ruky a opäť dokázali svoju zručnosť a šikovnosť. Už teraz sa tešíme na nové dobrodružstvá v Rozprávkove.



V KRÁĽOVSTVE ZDRAVIA

Október je mesiacom zdravej výživy. Vieme však, prečo je to tak? Možno preto, lebo október ponúka okrem pestrých farieb aj cenné plody zeme. Preto sme si spravili daltonsky deň pod názvom v Kráľovstve zdravia.

Hneď ráno sme sa rozdelili do skupín . Dievčatá sa premenili na ovocie a chlapci na zeleninku. Ovocie a zelenina nám spestrili deň svojou vôňou, tvarom, chuťou, farbou i významom. Deti sa dozvedeli, že najväčšie jablko na svete vážilo viac ako 1 kg a to najmenšie vyzeralo ako čučoriedka. Chlapci ukázali svoju zručnosť pri výrobe zeleninových chlebíkov a dievčatá v pečení jablkovej štrúdle. Práca im šla od ruky a dokázali , že sú veľmi šikovní a vedia spolu spolupracovať. Na záver sme si vyrobili ovocný šalát a pustili sa do zdravej ochutnávky našich výrobkov. Pochúťka to veru bola výborná, o čom svedčali prázdne misky a plné brušká :)





Návšteva voňavej pekárne

Dnes mali prváčikovia netradičný deň. Navštívili miestnu pekáreň a dozvedeli sa ako sa pečie chlebík."Je to lepšie, akosedieť v lavici." Videli na vlastné oči,
koľko druhov chlebíka existuje a zhodli sa na tom , že je to veľmi náročná práca .

Pre deti bol ohromný zážitok sledovať výrobu pečiva vo veľkom na veľkých strojoch a v obrovských peciach. Všetky výrobky z pekárne im boli známe, lebo spolu s
rodičmi ich poznajú z obchodov v našom meste.

Ďakujeme majiteľovi pekárne, že nám umožnil vidieť prácu v pekárni, pretože chlebík a výrobky z múky si treba vážiť a tento zážitok bude v deťoch ešte dlho
rezonovať.


Prvý daltonsky deň v Rozprávkove

V stredu  ráno vchádzali do tried duchovia, lesné víly, čarodejnice, motýle, rôzne rozprávkové bytosti a prinášali zo sebou tajomno a  dobrú náladu. Keď sa strašidlá zoznámili a poobzerali, začal ozaj veľký halloweenský deň.

Hneď na začiatku vyučovania sme sa porozprávali  o sviatku Halloween. Potom sa žiaci mohli konečne pustiť do plnenia povinných a nepovinných úloh.Deti sa  vybrali do ríše rozprávok ,dobra a zla. Aby tam však mohli vstúpiť museli si vyrobiť halloweensku čelenku. Vďaka nej sa dostali do krajiny SLABIKOVO , kde ich čakalo niekoľko zábavných úloh. Po zvládnutí všetkých úloh si deti  v skupinkách vyrezali strašidelné tekvice. Za splnenie a nebojácnosť bol každý odmenený . Tento netradičný deň  obohatil deti o neopísateľné zážitky a poznatky. Priniesol im radosť, spestril pobyt v škole ,  naučil ich prekonávať strach a posilnil odvahu.

Halloweensky deň sa všetkým veľmi páčil a už teraz sa tešíme na ďalší daltonsky deň v Rozprávkove.

Keď sa z prváčikov stanú skutoční žiaci školy

 Naši najmladší žiaci - prváci, si postupne zvykajú na systém školskej práce. Oboznámili sa s priestormi školy, vedia čo je rozvrh hodín, dokážu sa adekvátne pripraviť na vyučovaciu hodinu. Spoločne lúskame prvé slabiky a slová, počítame a píšeme. 
Aby dokázali svojim rodičom, ale i p. riaditeľke, že sú hodní oslovenia "prvák", rozhodli sme sa zorganizovať spoločnú akciu "Pasovanie prvákov." Žiaci plnili rôzne úlohy takmer zo všetkých oblastí vyučovacieho procesu. Ukázali svoje vedomosti i zručnosti.
Slávnostne zložili sľub , ktorí žiaci zopakovali a sľúbili, že ho budú dodržiavať. Svoj sľub spečatili podpisom na pasovací dekrét.  Kráľ slávnostne pasoval všetkých prvákov, ktorí si za odvedenú prácu, ale i za výborné správanie zaslúžili naozajstný pasovací dekrét.

Na záver ich čakala sladká odmena.


Výstava ovocia a zeleniny

Už tradične v októbri sa koná na našej škole výstava ovocia a zeleniny. Pani jeseň ponúka mnoho chutného ovocia a zeleniny.

Vďaka tomu nám  žiaci 2.stupňa spolu s pani riaditeľkou pripravili jesennú výstavu týchto darov prírody . Po zhliadnutí výstavy nám hovorili o význame konzumácie zeleniny a ovocia.

Zdravé stravovanie, bohaté na množstvo čerstvých vitamínov, je totiž práve v týchto jesenných mesiacoch nesmierne dôležité.  


Mliečny deň

Naša škola venuje veľkú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu, realizuje projekty a organizuje rôzne podujatia. Jedným z nich je aj podujatie Deň mlieka. Tento biely dar prírody a výrobky z neho totiž plnia viaceré dôležité úlohy správnej výživy detí  a mládeže , pretože obsahuje optimálne množstvo potrebných výživných  a esenciálnych zložiek. Pitím mlieka budú deti zdravšie , vďaka tomu budú v škole aktívnejšie , a preto aj múdrejšie.

Dnešný deň v Rozprávkove bol teda mliečny. Porozprávali sme sa o zvieratkách ktoré nám dávajú mliečko ,čo sa s týmto mliečkom robí a čo všetko sa z neho vyrába. Zistili sme , že mliečko má veľa vitamínov vďaka ktorým ja naše telo zdravšie a krajšie. Vyrobili sme si kravičku a nechýbalo ani občerstvenie v podobe chlebíka s maslom a syrom, ktoré sme si sami pripravili a pohár mliečka. Dozvedeli sme sa aj koľko pohárov mliečka by sme mali denne  . Nakoniec sme si spravili vedomostný kvíz a naučili sa vtipnú básničku.


Kto chce dlho zdravý byť,

musí veľa mlieka piť.

Potom budeš silný, zdravý,

za to môžu "tety kravy".



Hra Šašovinky

Obľúbena hra pri ktorej sa učíme. Výsledkom sú vtipné kombinácie viet, pri ktorých sa deti spontánne zabávajú, pretože objavujú významy slov v rôznych situáciách.

Didaktické hry v prírode

   V krásny slnečný  piatok 18. 9. sme sa venovali získavaniu teoretických vedomostí v 4 oblastiach: dopravná výchova, zdravotnícka príprava, pobyt a pohyb v prírode a ochrana prírody. Po úvodnom poučení o bezpečnosti si prváčikovia z Rozprávkova  vyskúšali cvičný poplach s evakuáciou a opustením budovy školy . Potom sme sa presunuli na ihrisko , kde sme sa naučili podať prvú pomoc a prešli zamoreným územím. Nechýbala ani prechádzka krásnou prírodou .Bol to naozaj krásny deň. Veď posúďte sami.

Vzácna návšteva

"Je nám cťou, že našu školu navštívil Mons. ThDr. Štefan Sečka, PhD. , spišský diecézny   biskup . Túto vzácnu návštevu privítala naša pani riaditeľka Ing. Milena Smitková. Stretnutie prebiehalo so zamestnancami školy v multimediálnej učebni. Pán biskup sa veľmi ochotne povenoval aj našim najmenším žiakom z čoho sme mali obrovskú radosť.


V krajine zázrakov

Malí prváčikovia  prekročili
brány školy po prvý raz. Takýto deň možno bezpochyby nazvať jedným z významných
míľnikov v ich živote. Preto ich naša škola slávnostne prijala do Krajiny
zázrakov v ktorej ich čaká množstvo dobrodružstva.